Navigatie

Godmother Thea Moear in slotverhaal Moordvrouwen

Gepubliceerd op dinsdag 24 mei 2011 om 11:03u

Rechterhand Klaas Bruinsma doet voor het eerst boekje open op tv

Thea Moear

In de indrukwekkende slotaflevering van Moordvrouwen vertelt Thea Moear haar verhaal. Thea Moear is de enige Godmother die Nederland ooit heeft gekend. Ze was verantwoordelijk voor de financiën en de gehele administratie van drugsbaron Klaas Bruinsma en is vanuit die functie nauw betrokken geweest bij een aantal geruchtmakende liquidaties. Voor het eerst doet Thea op tv de hele totstandkoming van het misdaadsyndicaat uit de doeken. Op welke wijze overleefde ze in deze keiharde wereld en hoe was haar relatie met Bruinsma? Ook haar 82-jarige moeder Blonde Greet, een bekende uit de Amsterdamse onderwereld, vertelt voor het eerst op tv over haar beruchte dochter. Bijzonder is ook dat er voor deze slotaflevering op de wereldberoemde Neeltje Jacoba is gefilmd, een van de schepen van Klaas Bruinsma. Het slot van Moordvrouwen is aanstaande maandag 30 mei om 22.20 uur te zien bij Net5.

Ongekend aanzien in onderwereld

Thea Moear zwaaide als jonge vrouw de scepter in de Nederlandse onderwereld. De mooie, sprankelende Indonesische genoot als enige vrouw een ongekend aanzien in de onderwereld. Misschien wel omdat ze alles met een glimlach doet, maar ze ondertussen een dikke vinger in de pap heeft. Hoewel Thea nooit zelf haar handen vuil heeft gemaakt, werd haar leven gedomineerd door afpersing, intimidatie, geweld, moord en doodslag.

Klaas Bruinsma

In juni is het 20 jaar geleden dat Klaas Bruinsma overleed. In die tijd stond Thea de drugsbaron bij en regelde ze zijn financiële zaken. Thea werd in Nederland nooit veroordeeld, waardoor ze een nagel aan de doodskist van justitie is. Na de liquidatie van Klaas Bruinsma in 1991, vestigde Thea zich in Latijns-Amerika. In Panama werd ze opgepakt wegens drugssmokkel, waardoor ze een aantal jaren in de gevangenis belandde. Thea is sinds 2005 weer vrij.

Jessica Villerius

Moordvrouwen is gemaakt door Jessica Villerius en haar team. Jessica is onder andere verantwoordelijk voor de docu’s Vel over Probleem, Het exclusieve verhaal van een Loverboy, Code Rood: Eerwraak, Wortels van het Kwaad, berichten van Dutroux en Glenn Helder: C’est la vie. Deze laatste documentaire heeft een IDFA-nominatie in de wacht gesleept.

Moordvrouwen: maandag 30 mei om 22.20 uur bij Net5.

Voor meer informatie: www.net5.nl/moordvrouwen.