Navigatie

Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen

Gepubliceerd op maandag 28 februari 2011 om 16:00u

In onze hedendaagse maatschappij speelt uiterlijk een grote rol, voor sommige personen zelfs dé grootste rol. In Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen worden deze personen gekoppeld aan mensen die een afwijkend uiterlijk hebben. Terwijl de één een abonnement heeft op de plastisch chirurg om er ‘mooier’ van te worden, is het voor de ander een bittere noodzaak om te overleven. Hoe reageren deze tegenpolen op elkaar en wat kunnen ze van elkaar leren wanneer zij inzicht in elkaars leven krijgen? Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen is vanaf 13 maart elke zondag om 21.30 uur bij Net5 te zien.

Uiterlijk speelt een erg belangrijke rol en is daarbij bepalend voor veel dingen, zoals in welk ‘hokje’ iemand gestopt kan worden. Sommige mensen gaan voor dit zogenaamde schoonheidsideaal ver en laten op relatief jonge leeftijd het nodige aan zichzelf verbouwen. In Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen wordt hen een spiegel voorgehouden doordat ze aan iemand gekoppeld worden die bijvoorbeeld door ziekte of een ongeluk een afwijkend uiterlijk heeft. Deze zogenaamde ‘beasts’ worden door hun uiterlijk dagelijks geconfronteerd met vooroordelen en dat heeft veel invloed op hoe ze in het leven staan.

In de dagen dat de ‘beauty’s’ en de ‘beasts’ samen op pad gaan, leren zij elkaar steeds beter kennen. Er wordt bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan een schoonheidssalon waarbij de beautyholic vertelt waarom schoonheid zo belangrijk is. De ‘beauty’ maakt op haar beurt weer onder andere kennis met de ouders van de ‘beast’, die vertellen welk effect het afwijkende uiterlijk van hun kind op hun leven heeft gehad. Na deze periode zullen de ‘beauty’s’ inzien dat er meer is dan alleen uiterlijk, maar ook de ‘beasts’ krijgen meer begrip en een andere kijk op de wereld van de beautyholics.

Palm Plus, de producent van het programma: “In Engeland, waar het programma op Channel 4 is uitgezonden, is er veel commotie om het programma geweest. Maar na het zien van de eerste uitzending zag men daar gelijk in dat het om een integer programma gaat, waarin vooral de ‘beauty’ tot nieuwe inzichten komt. Nu we zelf enkele opnames achter de rug hebben, kunnen we zeggen dat dit programma echt een verandering bij de deelnemers teweeg heeft gebracht. We zijn er trots op dat we dit mooie programma kunnen maken.”

Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen wordt geproduceerd door Palm Plus, de makers van onder andere tien seizoenen van Je zal het maar hebben. Het integere karakter, de dubbele gelaagdheid en het aanduiden van een maatschappelijk probleem maakt dat het programma bij uitstek op Net5 thuishoort. Het programma is gebaseerd op een Engels format dat bedacht is door de 26-jarige Adam Pearson, die de genetische aandoening heeft die Neurofibromatose heet en daarom een misvormd gezicht heeft.


Beauty & the Beast: Schoonheid zit van binnen

Vanaf 13 maart elke zondag om 21.30 uur bij Net5
www.net5.nl/schoonheidzitvanbinnen